Teden pisanja z roko (18. – 22.01.2021)

2021-01-20T09:53:37+01:00 20. 1. 2021|

✒✏?Smo v tednu pisanja z roko?✏✒
Pisanje z roko ohranja v pisanju človeške, ne le strojne sledi. Nihče nima take pisave kot vi.

Teden pisanja z roko poteka že šesto leto zapored v organizaciji Društva Radi pišemo z roko in ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Zavoda za šolstvo RS ter nekaterih slovenskih podjetij. Letos sodeluje prek 200 osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic.
~ Osrednja tema je letos Pišem pismo prijatelju.
Pisanje z roko je povezano z našim živčnim in mišičnim sistemom. Je fina motorična spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo, tj. da pišemo. Zanimivo je spoznanje, da ima vsak od nas ima drugačno pisavo. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico. Tu je namreč angažiran drugi del možganov. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši. Ne zanemarjamo niti pomena izvirnih sporočil, ki jih ob posebnih priložnostih napišemo z roko, npr. voščila, zahvale, pohvale, izraze sožalja. Z roko napisana sporočila so bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost.
Po drugi strani pa nam tipkanje omogoča hitrejšo in cenejšo komunikacijo, lažje pridobivanje povratnih informacij in lažjo distribucijo sporočil.
?Če hočete biti drugačni, pišite z roko. Naj pride ponovno pisanje z roko v vašo dnevno rutino.