Sporočilo Unicefa pred svetovnim dnevom otrok

2021-11-21T08:57:22+01:00 17. 11. 2021|
Objavljamo sporočilo Unicefa (in Unicefovih varnih točk, kamor sodi tudi SocioVGC), na temo duševnega zdravja otrok in mladostnikov …
Bliža se 20. november, največji UNICEF-ov praznik – Svetovni dan otrok. Na UNICEF-u Slovenija smo za letošnjo temo izbrali duševno zdravje otrok in mladih.
V juniju 2021 smo izvedli raziskavo – samoocena otrok in mladih o duševnem zdravju, dobili smo 400 izpolnjenih anketnih vprašalnikov s strani otrok starih med 10 in 18 let. Raziskava je prikazala, kako alarmantno je stanje tudi v Sloveniji, še posebej pretresljive so izjave otrok:
– 25% otrok in mladih svoje duševno zdravje ocenjuje kot srednje dobro, kar 21% pa slabo.
– Na vprašanje, kako pogosto se počutijo napeto, pod stresom ali pritiskom, jih je večina odgovorila pogosto ali ves čas.
– Kar 70% otrok in mladih je v preteklem letu nepojasnjeno občutilo bolečino v trebuhu, bolečino v prsih, slabo počutje, motnje spanja, dolgotrajno žalost ali obup, od tega jih je 64% pomislilo, da so našteti simptomi posledica duševnega zdravja.
– 60% otrok in mladih je zaradi epidemije bolj strah prihodnosti kot prej, prav tako jih je skoraj 50% pri sebi opazilo porast stisk in tesnobe.
– Podatki so pokazali, da otroci in mladi v tem trenutku potrebujejo predvsem pogovor z odraslo osebo, druženje s prijatelji, podporo družine in šole, namreč glede na podatke, velika večina rešuje svoje stiske sama s seboj oz. se o tem ne pogovarja z odgovorno odraslo osebo.
»Nobenga ne briga zame«
»Nisem evforičen, nisem žalosten. Nekako mi je vseeno za vse«.
»Zelo sem pod pritiskom zaradi šole in staršev, kdaj se mi zdi kot da sem pozabil kako je bit srečen«.
»Nisem okej«.
»Imam veliko skrbi, občutek imam, da me nihče ne razume, sama sem s svojimi težavami, vendar moram ves čas igrati, da je vse v redu«.
»Ker se spet vse slabša (misli, motnje hranjenja, anksuoznost, depresija …), a noben ne ve. Za vse sem v redu«.
»Veš čas me nekaj skrbi, če me ne skrbi pa imam tak občutek v telesu kot da me«.
»Strah me je prihodnosti«.
»Počutim se ničvredno«.
»Držim se bolj zase ni mi več do druženja, ni mi več do smeha, vse me hitreje razjezi…«.
»Včasih težko diham«.
V ta namen smo na UNICEF-u Slovenija pričeli s kampanjo »Kako se počutiš«? Znotraj kampanje delamo na več nivojih naslavljanja problematike, en nivo je tudi destigmatizacija in normalizacija pogovora o duševnem zdravju, o čustvih, občutkih. Kdaj ste nazadnje nekoga vprašali, kako se počutiš, in kdaj ste bili pripravljeni na odgovore, ki niso zgolj »v redu«? Katera vsa čustva in občutenja se skrivajo za »v redu«? Kako se počutite vi?
Vabljeni, da si ogledate spletno stran, ki je nastala znotraj kampanje – https://kako.se/pocutis.
Prav tako lepo vabljeni, da si pogledate čudovit video ob svetovnem dnevu otroku na temo duševnega zdravja, kjer so glavni akterji tisti, katerih glasove moramo nujno slišati: otroci – https://www.youtube.com/watch?v=RXrpZAGgFQM…