OBISK PATRA KARLA GRŽANA

2018-09-27T11:58:56+02:00 27. 9. 2018|

V mesecu septembru nas je obiskal pater Karel Gržan. Predstavil nam je svoje knjige in nas pozval k večji družbeni solidarnosti.

Spoznali smo tudi, da je “BABE” eden izmed največjih komplimentov, ki jih ženska lahko dobi in ki se ga moški kar malce bojijo. Redko kdo je namreč tako moder kot starejše ženske, polne življenjskih izkušenj, modrosti in sočutja – babe torej. Odkrili smo tudi, da je za kvalitetno življenje nujno, da imamo vsi dovolj oz. da je poskrbljeno za osnovne potrebe slehernega bitja. Do tega pa lahko pridemo zgolj z vedenjem, modrostjo, znanjem in sočutjem.

Karel Geržan je to raziskoval v 95 tezah za osvoboditev človeka, kjer je ločil pojma ekonomija in hrematizem. 

“Ko so pred 2000 leti vprašali Jezusa, kako naj ljudje kličemo Boga, je rekel, naj ga imenujemo Oče. Če je Bog Oče, pomeni, da smo mi v medsebojni povezanosti drug do drugega odgovorni kakor bratje in sestre. Tudi modreci preteklosti (npr. Platon, Aristotel …) so za legitimno družbeno urejanje razmerij pojmovali le ekonomijo – skrb za slehernika, v nasprotju z ekonomizmom – imenovali so ga hrematizem, ki temelji na kopičenju in bogatenju posameznikov. Zaradi skrajno neetičnih principov so modreci hrematizem označili za nedopustnega. V ekonomiji omejuje pridobitništvo posameznikov skrb za vsakogar – kopičenje je torej omejeno s pravili medsebojne spoštljivosti, pravičnosti in odgovornosti, medtem ko je v hrematizmu kopičenje in bogatenje posameznikov neomejeno (K. Gržan)”