Živali

2020-11-23T11:11:49+01:00 23. 11. 2020|
V teh dneh smo se odločili, da delimo članek, ki ga najdete na strani NIJZ-ja in ki govori o koristnosti domačih živali za naše zdravje in počutje. Morda pa je ravno ta čas idealna priložnost, da daste nov dom kakšni živali, ki je trenutno v zavetišču, in tako pomagate drugemu živemu bitju ter hkrati dobite novega prijatelja, ki bo tudi vam zagotovo polepšal in osmislil te dni. Morda bo prišel k vam v podobi psa ali mačke; morda pa tudi hrčka, zajca, podgane, papige, ribe, …
Tiste, ki pa že imate svoje živalske prijatelje, pa vabimo, da z nami delite kakšno slikco in nam poveste, kaj o vaših živalih. Kje ste jih dobili? Imate kakšno zanimivo anekdoto v povezavi z njimi? Kako se je vaše življenje izboljšalo zaradi njih?
Pri otrocih ima žival velik vpliv na čustvovanje, koncentracijo, vedenje, telesno dejavnost in socialno podporo. Žival vpliva na zmanjšanje pojavljanja srčno-žilnih bolezni, povečuje telesno dejavnost, vpliva pa tudi na lažje uravnavanje sladkorne bolezni pri otrocih. Živali ljudem predstavljajo izhodišče za pogovor, večajo socialno omrežje, izboljšujejo mnenje o soseski ter pri starejših zmanjšujejo osamljenost in depresijo. Pri gibalno oviranih se je ob prisotnosti živali izboljšala gibalna sposobnost, pri osebah s težavami v duševnem zdravju pa se ublažijo simptomi in poveča občutek vrednosti. (Blenkuš, 2019)
Na sliki je Gala iz zavetišča Zonzani (https://www.zonzani.si/)