Ples … kot ga plešejo na Kosovu … plesi njihove dežele … plesi njihovih življenj

2020-09-04T17:31:31+02:00 4. 9. 2020|

V Socio Večgeneracijskem centru so nam ženske iz Kosova, skupaj z Ljudsko univerzo Celje, priredile čudovito delavnico, na kateri so nam predstavile kosovske plese in kosovsko kulturo. Prav tako so nam nekaj plesov tudi pokazale in nas naučile osnovne korake enega izmed teh plesov.

Na takšen način smo razbili kar nekaj stereotipov; spoznali, koliko lahko drug drugemu damo in se predvsem … skupaj zabavali …

Ker pa želimo vsaj nekaj utrinkov in pridobljenega znanja deliti tudi z vami …

Na Kosovu plešejo različne plese. To so: shota, pajtushja, valja e opojës, valle, hasjane, vallëzimi i nuses, vallja e hatixhes in drugi.

Plešejo ob porokah, na slavju synetie, ob rojstnem dnevu, predporočnem slavju, za novo leto, ob družinskih praznikih.

Kosovske plese plešejo vsi, stari in mladi, moški, ženske in otroci. Le najbolj goreči verniki ne plešejo, lahko pa se udeležijo zabav, moški posebej in ženske posebej.

Glasbo igrajo tradicionalni inštrumenti, na primer tupan – albanski boben, def – tamburin, çifteli – brenkalo in drugi. Ob porokah navadno pojejo ženske z defi. Sami moški nikoli ne pojejo, le če so poklicni pevci.

Tradicionalnih plesov se naučijo v družini, v plesnih društvih, od drugih plesalcev.

Za ples se vedno lepo uredijo, zlasti ženske, ki imajo posebne frizure, nosijo svečane obleke. Moški nosijo klasične moške obleke.

Poročno slavje traja en teden. Včasih ženinove sestrične pridejo na slavje dva tedna prej. Vsak dan pojejo z defi, plešejo, pijejo kavo in jedo pecivo. Dva dni pred poroko spečejo flijo, tradicionalno jed, ki jo prodajo moškim svatom. Spečejo tudi pogačo, v katero skrijejo različne predmete – žlice, žeblje, kovance in drugo. Pri pripravi te pogače morata sodelovati fantek in punčka, ki ne smeta govoriti. Ženske jima nagajajo, da bi se smejala in govorila. Pogačo pojesta ženin in nevesta na jutro po poroki. Kovinski predmeti v pogači predstavljajo težave v življenju, ki jih bosta skupaj rešila.

Za boljšo predstavo pa si oglejte spodnja posnetka:

https://www.youtube.com/watch?v=AMXTwT0TOwE

https://www.youtube.com/watch?v=YBK-yYV5HfE